Wafels MET GIST opverschillende manieren

Je kent het wel, die heerlijke geur van versgebakken wafels als je over de markt loopt. Te combineren met fruit, slagroom en veel meer. Hier staan de recepten van verschillende soorten wafels. Gemakkelijk te maken in je eigen keuken, want er is niets zo lekker als zelf gebakken lekkernijen.
Hartjeswafels
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 1/4 liter melk
- 4 eieren
- 200 gram roomboter, kamertemperatuur
- 10 gram gist
- mespunt zout
- zakje vanillesuiker of de geraspte schil van een halve citroen
Bereidingswijze:
Meng al deze ingrediënten tot een gistdeeg. Denk eraan dat je bij een gistdeeg alleen ingrediënten tot een temperatuur van 37°C gebruikt. Als je iets toevoegd wat heter is dan dat werkt de gist niet meer en zal het deeg niet rijzen. Een gistdeeg is bij uitstek bedoeld om luchtig te zijn, dus hoe meer lucht er in het deeg zit hoe luchtiger en dus lekkerder je wafels dadelijk zijn. Dus denk eraan dat je je bloem grondig zeeft, de beter je zeeft de luchtiger je wafel. Je kunt het ook met de hand luchtiger maken door meerdere malen het deeg met de deegroller uit te rollen of rekken, tot een bal maken en weer uit te rollen of rekken. Laat het deeg daarna zo'n half uurtje rijzen in een kom met daar overheen een schone droge theedoek. Smeer met een kwast het wafelijzer in met olie of boter om te voorkomen dat de wafels eraan vast blijven plakken en verwarm het wafelijzer voor. Doe wat beslag in het ijzer (niet te veel) en bak de wafels aan beiden zijden bruin. Laat ze even afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.
Maak jouw eigen website met JouwWeb