koffie tijd

Meringue met aardbeien en chocolade
 
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 8
Benodigdheden:
Voor de meringue:
4 eiwitten 160 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
2 tl appel-ciderazijn
60 g fijngehakte walnoten of hazelnoten
60 g ongezouten crackers, verkruimeld

Voor de vulling:
140 g pure chocolade
250 ml slagroom
1 tl vanille-extract
150 g aardbeien
poedersuiker, om erbij te serveren
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 120 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier en zet de rand vast. Door het bakpapier kun je de meringue later gemakkelijker uit de vorm halen. Vet de zijkant van de vorm in. Klop de eiwitten in een kom tot ze niet meer schuimen en er als zeer dikke scheercrème uitzien. Klop er eerst, beetje bij beetje, de suiker door en dan het vanille-extract en de azijn. Spatel voorzichtig de noten en crackers erdoor. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en maak een deukje in het midden. Bak 11/4 tot 1½ uur tot de meringue lichtgekleurd is en van de zijkant van de vorm loskomt.

Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de meringue in de oven helemaal afkoelen. Haal de meringue uit de vorm, doe over op een schaal en haal het bakpapier weg. Smelt de chocolade au bain-marie, waarbij je zorgt dat de bodem van de pan met chocolade niet in contact met het water komt. Druppel de chocolade kriskras over de meringue en laat hard worden. Klop slagroom en vanille-extract stijf. Schep de slagroom op de meringue en laat een randje vrij, zodat de chocolade goed te zien is. Garneer de meringue met de aardbeien, bestuif met poedersuiker en serveer.