hoofdgerechten

Sauzen

Stroganoffsaus

Boeuf Stroganoff

Klassieker. Vanaf de 16e eeuw speelde het geslacht Stroganoff een belangrijke rol in het Rusland van de tsaren. De Stroganoffs bezaten landgoederen, steden en fabrieken
Ook op militair terrein spraken ze een woordje mee. Op hun advies werd Siberie aan de tsaar onderworpen. Een van de graven Stroganoff leerde op een inspectiereis naar deze provincie een heerlijk vleesgerecht kennen. Terug aan het hof zette hij het de tsaar voor: "Boeuf Stroganoff" was geboren. In de loop der jaren is Boeuf Stroganoff ook buiten Rusland een geliefd gerecht geworden. Tot op de dag van vandaag staat het overal ter wereld op de kaart in restaurants en veel chef-koks hebben er hun variatie op bedacht. Hier het originele recept.

Ingrediënten 4 personen

1 ui,
1/2 bakje grotchampignons,
1/2 el citroensap,
3 takjes peterselie,
500 g ossehaas,
50 g boter,
zout, peper,
1/2 tl paprikapoeder,
1 teentje knoflook,
1 el bloem,
1 el tomatenpuree,
1/2 vleesbouillontablet,
4 el creme fraiche, worcestershiresaus,
2 el wodka

Voorbereiding

Ui pellen en snipperen, champignons schoonvegen en in plakjes snijden, besprenkelen met citroensap, in kopje peterselie fijnknippen, vlees in reepjes snijden, schaal voorverwarmen.

Bereidingswijze

In grote koekepan boter verhitten, vlees in 5 min rondom bruinbakken, met schuimspaan op bord scheppen, bestrooien met zout, peper en paprikapoeder, in zelfde pan ui en champignons zachtjes bakken(5 min.), knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erover strooien, toevoegen: tomatenpuree en bouillontablet, door elkaar roeren, al roerende scheutje voor scheutje
11/2 dl water toevoegen, blijven roeren tot gebonden saus.
Nog 5 min zachtjes verwarmen, creme fraiche en vlees erdoor roeren, nog 2 min. verwarmen, op smaak brengen met zout, peper en worcestershiresaus, overdoen in warme schaal. In steelplan wodka verwarmen, van vuur af (afzuigkap uit) aansteken en brandend over het vlees schenken, peterselie erover strooien.

Serveertip

Lekker met rijst en witlof